nwoj0038

 

RUBICON QUARTET : CROSSCURRENTS
cd

Performed, recorded, mixed and mastered at the Sunny Side Inc. Studio, Anderlecht (Belgium) on December 14th 2019. 

Sleeve notes : Guy Peters.
Layout : Rutger Zuydervelt

“Het Rubicon Quartet bestaat uit Dirk Serries (akoestische gitaar), Martina Verhoeven (piano), Patrick de Groote (trompet/bugel) en Cel Overberghe (altsaxofoon). De eerste twee zijn bekenden op het A New Wave of Jazz-label. De Groote speelde met hen in een van de incarnaties van Tonus, het minimal music-project van Serries. Hij is een veteraan binnen de jazzmuziek en behoort tot de eerste generatie vrije improvisatoren in Vlaanderen. Overberghe is niet alleen een abstract-expressionistisch schilder maar ook sinds jaar en dag jazzmuzikant.

De blazers in het kwartet mogen dan op leeftijd zijn, na beluistering van Crosscurrents is duidelijk dat er nog geen sleet op hun muzikale kunnen zit en dat beiden nog immer open staan voor nieuwe invloeden en mogelijkheden. De muzikale bagage die zij meenemen is groot, maar hetzelfde geldt uiteraard voor Serries en Verhoeven, die zich zowel thuis voelen in minimalistische verkenningen als in bedrijvige vrije improvisatie. De Groote en Overberghe voegen aan het repertoire van de gitarist en pianiste een melodische dimensie toe die Serries en Verhoeven ook weer inspireren tot het bewandelen van nieuwe muzikale wegen.

Het bij die constatering laten is echter te makkelijk, want ook de trompettist en de saxofonist laten zich van een vrije en onconventionele kant horen. Toch klinkt Crosscurrents voor een gezelschap waarin Serries zich bevindt best toegankelijk. Er zijn sporen van Serries’ hang naar minimalisme, maar ook van zijn nerveuzer vrije improvisaties. Die nerveuze trekjes worden deels teniet gedaan door de rust die van het spel van de andere drie muzikanten uitgaat. Serries’ gitaar klinkt daarnaast opvallend vaak helder. Waar hij in zijn vrije impro-werk de neiging heeft veel staccato te spelen en tonen af te knijpen, klinkt het snarengeluid nu vaak door.

Mooi is het begin van ‘A Figurative Flow’ waarin Overberghe slechts de kleppen van zijn instrument het werk laat doen, zonder dat een toon wordt aangeblazen, en dezelfde kwalificatie gaat op voor de manier waarop Serries zich met zijn gitaar zachtjes mengt in het geluid dat de saxofonist produceert. ‘Airs Out’ is een contemplatief stuk met ruimte voor veel valse lucht (Overberghe) en bedachtzame noten (vooral De Groote en Verhoeven maar ook Serries). De langzaam wegstervende noot aan het einde spreekt boekdelen. In het bewegende ‘Made Dream’ is geen sprake van een rimpelloos oppervlak, maar zoekt het kwartet naar een gezamenlijkheid die zowel experimenteel als jazzy uit kan pakken. Tot slot verdient het volle pianospel van Verhoeven in ‘Caught a Flying Ghost’ aandacht. Het stuk kent verder een mooie rolverdeling met een begin met korte frasen van De Groote, het zachte maar ook ongepolijste spel van Serries en een opvallende solospot voor Overberghe op het eind.

Van de vier verschenen cd’s van het label, is Crosscurrents de meest verrassende. De muziek is rijk aan ideeën en klinkt voor een vrije improvisatie-album bijzonder fris en authentiek. Een bijzondere combinatie van muzikanten en een bijzonder geslaagd album.” Opduvel – The Netherlands