nwoj0036

RUSSELL/KEUNE/VANDERSTRAETEN : ON SUNDAY
cd

On Sunday 1
On Sunday 2

John Russell : acoustic amplified guitar
Stefan Keune : alto saxophone
Kris Vanderstraeten : percussion, drums

Live at Bar L’Archiduc (Rue Antoine Dansaert 6, 1000 Brussels, Belgium) on Sunday January 31st 2010 at 5pm.  Concert organised by Jean-Michel Van Schouwburg and Jean-Louis Hennart (owner Archiduc).

Recorded and mixed by Michel W. Huon. Mastered at the Sunny Side Inc. Studio, Anderlecht (Belgium).

Sleeve notes : Guy Peters.
Layout : Rutger Zuydervelt

“De eerste van de vier te bespreken uitgaven is een registratie van een live-concert van John Russell op versterkte akoestische gitaar, Stefan Keune op altsaxofoon en Kris Vanderstraeten op percussie en drums. Het betreft een opname van ruim tien jaar geleden, van zondag 31 januari 2010 om precies te zijn, gemaakt in Bar L’Archiduc in Brussel. Het trio speelde daar twee lange improvisaties van 27 en 43 minuten die laten horen dat het hier om vrije geesten gaat die op een speelse maar ook serieuze wijze samen musiceren. Wie de vrije output van labelbaas Serries van de afgelopen jaren heeft beluisterd, zal hier iets van een invloed op het spel en de muziek van de Belgische gitarist vinden.

De akoestische gitaar van Russell klinkt hard en duidelijk, ook als de Brit heerlijk rommelend in de weer is. Derek Bailey is een referentie maar Russell heeft toch ook zijn eigen stijl, waarbinnen overigens een opvallende rol is weggelegd voor melodisch spel. De sound van de gitaar is mooi en hetzelfde geldt voor de muzikale vondsten van de gitarist. Keune’s spel is nerveus; als een druk vogeltje is hij in de weer met veel korte strofen en bewegingen, maar hij kan ook zeer robuust en venijnig uit de buurt komen, een beetje à la de Amerikaanse saxofonist Dave Rempis. Vanderstraeten moet het niet hebben van een vol geluid, maar van subtiele klanken in respons op de muziek van sax en gitaar. De percussie klinkt inventief, klettert en rommelt en is speels en onderzoekend. Behalve drums en andere slaginstrumenten, maakt de Belg ook gebruik van objecten zoals kettingen.

De drie muzikanten spelen met geluid in de lange improvisaties, waarbij ieders stem ertoe doet en individueel goed doorkomt, al is er op de beste momenten geen onderscheid tussen de instrumenten, in die zin dat die weliswaar duidelijk van elkaar zijn te onderscheiden maar opgaan in een overkoepelend geheel dat de som der delen overstijgt. Het lijken wat grote woorden, maar luister bijvoorbeeld naar de luide passage in ‘On Sunday 2’ na circa dertig minuten: de bijna kakofonische muziek (en dat met slechts drie instrumentale stemmen) moet het hebben van de samenklank, niet van de individualiteit.

De muziek is dynamisch sterk. Zo is er ook een prachtig verstild gedeelte na ongeveer 14 minuten in het tweede stuk en een ingehouden spannende passage na circa 35 minuten. Steeds weten Russell, Keune en Vanderstraeten elkaar te vinden of juist uit te dagen en ook weten zij de muziek constant uitdagend te houden voor de luisteraar. Het onderzoekende en speelse element is belangrijk en dat maakt de muziek van het trio aantrekkelijk en spannend om naar te luisteren.” Opduvel – The Netherlands