JAZZ EN ZO

Dutch JAZZ EN ZO magazine, by the hand of Georges Tonla-Briquet, reviewed our 3 new releases. The albums are still available for the pre-order bundle price of only 30 EUR (incl. shipping worldwide), valid through January 15th. Grab them now or here.

ANTON MOBIN & MARTINA VERHOEVEN – CURE AND MOUND
“Een piano, een prepared chamber (zelfgebouwde constructie van objecten en elektro-materiaal) en uitvoerders Anton Mobin en Martina Verhoeven, dat is het karig basisgegeven voor ‘Cure and Mound’. Een strikt minimum waarrond gedurende zesenzeventig minuten het principe van less is more wordt toegepast. Welkom in een bizarre wereld van spookachtige geluiden en verbogen snarengeweld. We horen een aan elkaar rijgen van geschuifel en gekraak alsof Verhoeven en Mobin zich in de meest acrobatische posities om hun instrumentarium kronkelen. Het is spannend wachten op wat vertrouwde klanken. Na net geen twaalf minuten komt een eerste super korte verlossende catharsis in de vorm van enkele dwarrelende pianonoten, meteen gevolgd door het opnieuw afzakken naar donkere diepten die alsmaar meer dreigende contouren aannemen. Van hier af aan wordt het een spel van kat en muis tussen herkenning en vervorming. Deel twee, ‘Mound’, is duidelijk toegankelijker dan ‘Cure’. Eventjes lijkt het of we belanden in een schemerzone gecreëerd door Vijay Iyer en Marilyn Crispell aan de hand van een onuitgegeven werk van John Cage, maar Mobin en Verhoeven blijven tenslotte twee klankenmanipulators met hun kunsten van misleiden. Bevreemdende stiltes en onderkoelde actiemomenten zijn uiteindelijk de ankerpunten in deze heftige belevenis van totale ontwrichting.”

JOHN EDWARDS & DIRK SERRIES – MELANCHOLIA
“Een duo van twee snarenmagiërs, John Edwards en Dirk Serries, die de mogelijkheden van hun instrument tot het extreme uitproberen. Toch vallen er tussen het gepluk en de vingerzettingen soms uniforme structuren te ontwaren, zij het natuurlijk met inachtneming van de context. Er ontspint zich vooral een geanimeerde dialoog tussen contrabassist Edwards (John Tchicai, Evan Parker, Peter Brötzmann) en gitarist en labeloprichter van New Wave Of Jazz Dirk Serries. We horen een doorgedreven muzikaal gefilosofeer van twee improvisators die lak hebben aan regeltjes. De heren nemen af en toe pauzes om in alle sereniteit hun nota’s te bekijken vooraleer ze de onderwerpen opnieuw verder uitdiepen. De hele dynamiek berust op het tegenstellen van licht sidderend getokkel en associatieve accentueringen, gestuurd door een ongebreidelde vrijheid. Daarbij tasten Edwards en Serries permanent het onderscheid af tussen chaos en intellectuele zingeving. Een heus akoestisch mijnenveld, te ontdekken op eigen risico.”

TOM JACKSON & COLIN WEBSTER – THE OTHER LIES
“Tom Jackson en Colin Webster zijn twee rietblazers die omzichtig de geluiden manipuleren die ze zelf produceren. Ze koppelen moeiteloos hoge aan lagere tonen en creëren op die manier heel aparte spanningsvelden. Terloops ontmantelen Jackson en Webster de traditionele beperkingen van hun instrumenten waardoor nieuwe en haast ongrijpbare mogelijkheden ontstaan. Ze hanteren een steekspel van kinetische oprispingen en omnevelde stellingnames waarbij tevens de invalshoeken continu wisselen. Dit alles zonder verstrikt te geraken in hun eigen concepten en met af en toe een speelse kwinkslag en zelfs heel wat discrete passages. Dat Jackson en Webster reeds actief waren bij onder meer Ictus, ChampdAction, Sly & The Family Drone en Dead Neanderthals verklaart een en ander. Muziek die de luisteraar een ongebreideld potentieel verleent om zijn of haar fantasie te gebruiken, net als deze twee heren deden op het moment van opname.”