ONE IN THE EYE

Belgium’s printed magazine GONZO CIRCUS just reviewed ALAN WILKINSON & DIRK SERRIES’ One In The Eye (2cd) we just released and it’s a fantastic one. Album is available through our webstore or bandcamp.

“Dirk Serries’ A New Wave Of Jazz begint stilaan op een mooie inventaris van de Europese hedendaagse vrije improvisatie te lijken.  Het release tempo gaat gestaag omhoog, met tien releases in 2019 en twaalf in het jaar dat de wereld stilstond.  En kijk, ook voor 2021 staat de teller alweer op vijf.Op ‘One In The Eye’ ontmoet Serries twee cd’s lang Brits rietblazer Alan Wilkinson, die onder andere met Derek Bailey, Konstrukt en Talibam! Speelde, maar ons eeuwig zal bijblijven vanwege The Founder Effect, een kwartet dat in 2018, geruggensteund door J. Spaceman – rücksichtslos het dak eraf speelde op het Summer Bummer festival.  Niets van dat soort pijngrensverkennend werk op ‘One In The Eye’.  Dat Serries zich tot onversterkte akoestische gitaar beperkt, heeft wellicht geholpen, maar het moet gezegd dat Wilkinson ook in dit register opwindende klanken en een ronduit mooie toon weet te produceren.  Op de eerste cd krijgen we acht betrekkelijk korte studio-opnamen – vaak licht, speels en lyrisch, met hier en daar verkenningen van de sonische mogelijkheden van het instrumentarium maar soms (‘In The Long Run’, ‘Pull The Other One’) ook full-on stronk, met als extraatje Wilkinson die geloofwaardig-bezeten naar de maan blaft.  Schijf nummer twee is de jiveset die het duo speelde op het Londense New Wave Of Jazz festival in januari 2020 : twee tracks met een langere concentratieboog, maar weer met die mooie combinatie van melodieuzere passages, extended techniques, geflirt met de combinatie zorgvuldige dynamieksopbouw en verrassende uithalen en zelfs – maar we kunnen ons uiteraard vergissen – een droney passage waarbij we onwillekeurig aan Serries’ ambientverleden moesten denken.” Gonzo Circus – Belgium