Nieuwe Noten Reviews

Nieuwe Noten’s Ben Taffijn is righteously shining his light on the great saxophonist Colin Webster. He reviews some of his recent releases, live albums and collaborations (incl. some with label affiliates Martina Verhoeven and Daniel Thompson), including our release of his fantastic album ‘New Invention’ with kindred spirit Andrew Lisle. Read the articles here and here.

In de Britse improvisatie en ver daarbuiten kunnen we zo langzamerhand niet meer heen om de altsaxofonist Colin Webster. Ook in onze contreien is hij, met name door de samenwerking met de gitarist Dirk Serries, een graag geziene gast. Tijd om deze veelzijdige musicus en eigenaar van het label Raw Tonk hier eens uitgebreider te portretteren. Vandaag daarbij ook de schijnwerpers op drummer Andrew Lisle met wie hij al de nodige jaren intensief samenwerkt. Laten we daarom beginnen met het op Serries’ label A New Wave of Jazz verschenen ‘New Invention’ waarop we de twee in duet horen. Beiden hebben een voorliefde voor de onstuimige, op het eerste gehoor meer chaotische vormen van de vrije improvisatie, zo leert ons ook opener ‘Knucklas’ en het verdere verloop van dit stormachtige album. Er is hier echter wel degelijk structuur, maar door het ongewoon hoge tempo en de grote mate van complexiteit valt het niet altijd mee om die te ontwaren. Daarbij komt de tomeloze energie van Webster, of zoals Guy Peters het noemt binnenin ‘New Invention’: “his ‘punk’ spirit”. Het is het type saxofonist, vergelijk hem rustig met mannen als John Zorn en Dave Rempis, die alles uit de kast trekt. Ons en zichzelf nauwelijks rust gunnend. Lisle heeft echter geen enkele moeite om hem bij te houden. Een eindeloze stroom roffels, zo nu en dan onderbroken door een spervuur aan gerichte slagen dicht naadloos ieder gaatje dat er dreigt te vallen. De twee zitten elkaar van begin tot eind op de hielen. De enige uitzondering op al dit muzikale geweld is ‘Kuggar’, het zesde stuk. Hier laten de beide musici horen ook prima overweg te kunnen met ingetogen noten en de daarbij behorende stiltes.